piatok 15. júla 2011

Thajský box (Muay-thai)

História thajského boxu je úzko spätá so sťahovaním Thajských národov na územie dnešného Thajska. Bolo vytvorené ako doplnok vojnového umenia ako systém boja bez zbrane. Prvá zmienka o turnajoch pochádza z 18. storočia. Po druhej svetovej vojne došlo v thajskom boxe k veľkým zmenám. Úpravy pravidiel boja premenili toto umenie na atraktívny šport, preto ho v súčasnosti cvičí veľa ľudí ako relax alebo športovo.
Na rozdiel od iných bojových umení sú údery zasadzované plnou silou bez zastavenia. Bojovníci vystupujú bosí, nosia boxerské rukavice. Okrem úderov päsťou sú povolené údery lakťami, kopy kolenami a nohami, pričom súper môže byť zhodený na zem.
To, čo dodáva thajskému boxu zvláštny charakter a vlastný pôvab je tradičná hudba, ktorá znie počas celého zápasu, rovnako ako rituál, ktorý predvádzajú borci pred zahájením boja. Ten sa predvádza tak, že borci v gracióznom predklone pozdravia publikum a preukážu úctu trénerom. Potom nasleduje séria spomalených pohybov, ktoré symbolitujú thajský box, cieľom ktorých je skoncentrovať sa na nadchádzajúci boj.
Po úvodnom rituáli sa obaja súperi odoberú do protiľahlých rohov, kde dostanú posledné pokyny od trénerov. Pokiaľ sa zápas neskončí K.O. na konci každého kola sa sčítajú body a podľa nich sa určí víťaz. Bodujú sa iba techniky, ktoré presne a tvrdo zasiahnu súpera.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára